Helder is de grote winnaar in Montferland

Nieuwkomer Helder is de grote winnaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van Montferland en behaalt evenals Lijst Groot Montferland vijf zetels op basis van de voorlopige uitslag. Lokaal Belang Montferland lijkt de grote verliezer te worden met een verlies van drie zetels

Helder, de partij van lijsttrekker Rob Mos, doet dit jaar voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De fractievoorzitter werd eerder uit Lokaal Belang Montferland gezet en ging sindsdien verder als eenmansfractie in de gemeenteraad. Met zijn nieuwe partij Helder verkrijgt Mos vijf zetels op basis van de voorlopige uitslag, daarmee wordt hij de grote winnaar van de Montferlandse verkiezingen. “Dit voelt fantastisch”, zegt Mos. “Je weet niet waar je op moet rekenen, maar waar ze zijn echt ongelooflijk trots.” Ook Lijst Groot Montferland heeft winst en krijgt er twee zetels bij. “Ik voel me blij en trots”, zegt fractievoorzitter Henk Groote. “We zien dat de oppositie in zijn geheel gewonnen heeft, dus dat geeft ons een heel goed gevoel.”

De coalitie lijdt verlies: Het CDA blijft de grootste partij, maar raakt twee zetels kwijt en komt daarmee op zes. “We hadden wel verwacht dat we een beetje zouden dalen, maar dit komt als een verrassing”, zegt fractievoorzitter Karlijn Looman van het CDA Montferland. “We hebben een goede campagne gedraaid, dus dan is het jammer om te zien dat je wat verliest.” De VVD en D66 moeten beide één zetel inleveren. De grote verliezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is Lokaal Belang Montferland, die van zes naar drie zetels gaat. Bijna 52 procent van de kiesgerechtigden in Montferland heeft dit jaar gestemd.

Vorige verkiezingen
Ook in 2018 waren de lokale partijen de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, Lijst Groot Montferland haalde toen ook twee extra zetels. Destijds was Lokaal Belang Montferland ook een winnaar met twee extra zetels. Destijds ging ongeveer 54% van de kiesgerechtigden in Montferland naar de stembus.

Bron: Regio8.nl